Westhoekagenda

Wijndomein Entre-Deux-Monts breidt uit tot 17 hectare

A A A
21 april 2017 - Westouter - Bron: Wijndomein Entre-Deux-Monts
Op vrijdag 21 april 2017 plant Entre-Deux-Monts 3 hectare bij op de zuiderflank van de Rodeberg. Ongeveer 15000 stokken Auxerrois worden aangeplant. Dit is een wit druivenras om stille en mousserende  wijnen te produceren. Dit perceel zal maar productief zijn vanaf 2020, op dat moment zal het domein om en bij 100.000 flessen per jaar produceren met zijn 17 hectares wijngaard.Het is een Luxemburgs bedrijf dat volledig gps-gestuurd te werk gaat tijdens de aanplant. Op één dag is de klus geklaard. In België plant dit bedrijf in de volgende twee weken 30 hectares bij, op die manier stijgt het wijnbouwareaal dit jaar opnieuw sterk!
 
Lentevorst

Het waren spannende tijden laatste twee dagen. De temperaturen daalden plaatselijk tot - 6 graden in West-Vlaanderen. Vanaf - 1 tot - 2 graden kan de planten schade vertonen wat tot groot productieverlies kan leiden. Het wijndomein Entre-Deux-Monts stelt minieme schade vast, enkel bij een planten van één jaar oud zijn de jonge scheuten sporadisch aangetast.

Gepaste maatregelen werden genomen : op voorhand werd al het gras heel kort gemaaid en tijdens de vrieskou werd er continu rondgereden met de sproeier om luchtcirculatie te bevorderen en zo de lagere koude luchtlagen te mengen met de warmere. Dankzij het feit de wijngaarden meestal op een helling liggen, worden de stokken ook op een natuurlijke wijze beschermd omdat de koude naar beneden schuift. De nabijheid en bufferende invloed van de Noordzee is dan opnieuw ook een voordeel.  

Rode wijn

Entre-Deux-Monts commercialiseerde eind vorig jaar zijn eerste rode wijn Pinot Noir 2015. Het waren een beperkt aan flessen en deze rode wijn zijn is  op dit moment uitverkocht. Het domein ziet nog uitbreidingsmogelijkheden in het maken van rode wijn, maar is vooral gespecialiseerd in het maken van mousserende wijnen aangezien dit het meest aangepast is in ons koel gematigd klimaat. Jaarlijks vallen deze wijnen in de prijzen, waarbij verleden jaar het domein nog twee gouden médailles kreeg voor hun twee mousserende wijnen Wiscoutre en Bacquaert brut op de wedstrijd Beste Belgische wijn georganiseerd door de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers.
>