Westhoekagenda

Minder zwerfvuil in Westhoek-Westkust

A A A
20 maart 2017 - Ieper - Bron: IVVO
Een tussentijdse telling meldt ons een inzameling van ongeveer 17.000 kg zwerfvuil tijdens de 3de Grote Zwerfvuilopruimdag op 18 maart 2017, georganiseerd door IVVO en zijn aangesloten gemeenten.

Dat is 25% minder zwerfvuil dan vorig jaar! Het opgehaalde zwerfvuil leverde een vermindering van het restafval maar het aandeel pmd is echter gestegen met 6 % gestegen. In een eerste opzicht lijken de blikjes hier de boosdoener. Een sorteeranalyse moet dit verder nog uitwijzen. Goed nieuws met gemengde gevoelens... Een herhaling van een grote opruimactie blijkt wel degelijk zijn vruchten af te werpen. Maar zwerfvuil blijft een probleem want afval ontsiert de straten en tonen een vuil stadsbeeld. 

Tijdens de Grote Zwerfvuilopruimdag konden we dit jaar rekenen op 155 verenigingen ofwel 3.400 deelnemers. Zij ruimden zo’n 2.500 km wegbermen op. 

Met deze actie wil IVVO en zijn aangesloten gemeenten het signaal geven dat afval in de vuilnisbak hoort en niet op de grond. De deelnemers worden met hun neus op de feiten gedrukt en kijken op dat er zoveel afval in de bermen ligt. Een beeld die kan leiden tot gedragsverandering en we hopen dat de deelnemers de boodschap ook verspreiden bij vrienden, familie, …
 
Op de agenda staat nog een opruimactie in De Panne volgend weekend waar hopelijk ook minder zwerfvuil te vinden is.
>