Westhoekagenda

Vlaams geld voor het Vanneuvillehuis

A A A
20 maart 2017 - Koksijde - Bron: Rita Gantois
N-VA Vlaams minister-president Geert Bourgeois maakt subsidies vrij voor de restauratie van het Vanneuvillehuis in Koksijde. Het Vanneuvillehuis behoort tot de beschermde omgeving van het abdijmuseum, prachtig gelegen in de Noordduinen in de schaduw van de Zuidabdijmolen. Cultureel ambassadeur en oud-directeur van de Westhoekacademie en kunstenaar, Walter Vilain, groeide er op en schonk een belangrijk deel van zijn oeuvre, bestemd om daar te worden tentoongesteld. 

Na jarenlange voorbereiding van het dossier kan de renovatie opgestart worden. De geraamde kostprijs bedraagt ruim €400.000 waarvan Vlaanderen €243.884 voor zijn rekening neemt. 

N-VA Schepen van Cultuur Rita Gantois is zeer blij met de toekenning van deze restauratiepremie. “We kunnen nu starten met de procedure voor aanbesteding, deze moet vervolgens de goedkeuring verkrijgen van Onroerend erfgoed. Pas wanneer deze goedkeuring een feit is kunnen de uiteindelijke werken beginnen, maar dit is echt een positieve kentering in het dossier”, aldus Gantois.

Ook oud-schepen Jan Loones is verheugd, dit dossier ligt hem nauw aan het hart! Het Vanneuvillehuis kan eindelijk de volgende cultuurparel in onze gemeente worden. Het bestuur is dan ook onze minister-president Geert Bourgois, tevens bevoegd voor onroerend erfgoed, dankbaar voor zijn bijdrage aan dit dossier!

Van links naar rechts: gewezen schepen Jan Loones, cultureel ambassadeur van de gemeente Koksijde Walter Vilain, schepen van Erfgoed Rita Gantois, en Europarlementslid en lijsttrekker N-VA Koksijde-Oostduinkerke Sander Loones. 

>