Westhoekagenda

Maar liefst 1300 Ieperse kinderen werken momenteel mee aan filmopnames voor het Yper Museum

A A A
24 maart 2017 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe is momenteel volop bezig met het draaien van een groot historisch kunstproject: Y’parade. Dat is een kortfilm die permanent zal worden vertoond in het toekomstige Yper Museum. Een film over de geschiedenis van Ieper en verwijzend naar een stoet, een parade, die door de straten van Ieper trok  in augustus 1854, tijdens de OLV van Thuyne Processie.Wat Sven nu maakt is een hedendaagse interpretatie van de Ieperse geschiedenis, met 1300 kinderen van maar liefst 20 lagere scholen. Een huzarenstukje.  Er werken ook bedrijven (oa Picanol) en een hoop externe partners aan mee, zoals verenigingen, vzw’s,  verenigingen, kringloopwinkel, Vlaams Kruis, dienstencentra,…

Iedere klas, iedere school kreeg een stukje Ieperse geschiedenis toebedeeld. Een stukje geschiedenis dat zich afspeelde in de buurt van hun school. Daarover kregen de kinderen dan ook speciaal les met educatief materiaal dat door het Yper Museum werd aangeleverd. De filmopnames gebeuren dicht bij hun school op een plek waarvan de kinderen de historische context dus hebben leren kennen.  De leerlingen maken zo op een speelse én artistieke manier kennis met de geschiedenis van hun eigen stad of dorp. En meteen ook met de thema’s die aan bod zullen komen in het Yper Museum.

Maar wat extra spannend is: àlle kinderen zijn acteur en hebben geholpen aan het inkleden van een heuse filmset. Ze hebben hun eigen accessoires geknutseld; soms zelfs hele decorstukken.

De première van de Y’parade is gepland op 14 mei 2017. Tijdens de Vredesfeesten op en rond de Ieperse Grote Markt. Dan zal de kortfilm voor het eerst worden getoond op de binnenkoer van de Lakenhalle.
>