Westhoekagenda

Wervik wil label 'Kindvriendelijke stad' behalen

A A A
16 februari 2017 - Wervik - Bron: Stad Wervik
Project

In het voorjaar van 2016 startte Wervik met het project Kindvriendelijke stad. Een traject van meer dan een jaar waarin onderzocht wordt wat onze kinderen en jongeren willen en nodig hebben.

Plan van aanpak

De eerste fase is vorig jaar afgerond. Daarvoor heeft de werkgroep Kindvriendelijke Stad een analyse gemaakt van het bestaande aanbod (sterktes, zwaktes, opportuniteiten). De tweede fase is volop aan de gang. In deze fase willen we van de jeugd zelf horen hoe ze het wonen in Wervik beleven. De werkgroep zet daarvoor een aantal belevingsonderzoeken op touw. We gaan met kinderen van verschillende leeftijden praten.

We werken rond drie thema’s:
 1. Vrije tijd
 2. Mobiliteit en verkeer
 3. Participatie
Tijdens het hele traject proberen we oog te hebben voor kansarmoede. Aan de hand van de antwoorden van de kinderen zullen bepaalde drempels voor kinderen in armoede aan het licht komen. We nemen maatregelen om zoveel mogelijk drempels weg te werken.

Elke leeftijdsgroep benaderen we op een aangepaste manier:
 • 6- tot 8-jarigen (1e-2de leerjaar): klasgesprek met handpop.
 • 8- tot 10-jarigen (3de – 4de leerjaar): babbelbox in de verschillende afdelingen van Sloeber (maandag 27 februari)
 • Leerlingenraad (klasverantwoordelijken uit 3de – 4de leerjaar): gesprek
 • Leiding jeugdverenigingen (KSA, Chiro’s Wervik en Geluwe, KLF): gesprek
 • Kinderen vanaf 12 jaar: Lomap, een smartphone-app waarmee kinderen en jongeren op een leuke manier hun mening kunnen geven over een buurt of stad. Ze nemen foto’s en geven aan de hand van kleurcodes en icoontjes aan hoe ze over iets denken.
 • Facebookpagina SPEAK-UP Wervik: Kinderen en jongeren kunnen hun mening over de stad naar ons sturen in een privébericht (Wervik Confessions-style). Onze webmaster post ze op de pagina en sprokkelt de reacties.
Op naar een kindvriendelijke stad!

De input van de kinderen en jongeren wordt in april en mei geanalyseerd. Op basis daarvan zal de werkgroep een aantal concrete voorstellen doen om van Wervik een echte kindvriendelijke stad te maken.

Begin 2018 loopt het traject op z’n eind. Dan krijgen we te horen of we het label Kindvriendelijke Steden en Gemeenten krijgen. Het is de bedoeling dat we vanaf dan permanent en over alle diensten heen rekening houden met de noden en het standpunt van onze jeugd.

Merci jeugd!

Zonder de input van onze jeugd kan dit project niet slagen. We willen hen dan ook bedanken met het Speak Up-event op 30 maart 0017! Een superleuke middag en avond in en rond d’Arke, dé ideale start van hun paasvakantie. Het programma:
 • Van 14 tot 18 uur: DJ workshop, game room, filmmarathon, mobiele workshop radio
 • Van 18 tot 22 uur: Speak up’s Spring Bar. Een openlucht bar met fijne muziek, lekkere mocktails, foodtruck en een Fifa tornooi
 • Tussendoor kunnen jongeren voor de camera hun mening geven tijdens een Speakers’ Corner
Op het eind van het schooljaar plannen we een Speak-upfuif, waarbij de jeugd niet alleen goed uit de bol kan gaan maar ook de resultaten van het belevingsonderzoek te horen en te zien krijgt.
>