Westhoekagenda

Zonnebeke: culturele activiteiten

A A A
26 januari 2012 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Dienst cultuur Zonnebeke presenteert de komende weken volgende activiteiten

Zéro Français
Maandag 13, 20 en 27  februari, 5, 12, 19 en 26  maart en 2 april 2012 van 9.00 – 11.00 uur
OC ’t Gelevelt, Geluveld
Deelnameprijs: € 40

Si vous comprenez ces premières phrases de ce texte, ce cours n’est pas vraiment pour vous.  Vous en connaissez trop.
Als je bovenstaande zinnen niet begrijpt, dan is dit een cursus voor jou.  Als jou kennis van het Frans zich beperkt tot ‘oui’, ‘non’, ‘bonjour’ dan ben je in deze cursus aan het juiste adres. Stap voor stap, woord na woord, zin na zin leer je in acht namiddagen toch al een aardig mondje Frans  spreken.


Een juweel voor Valentijn
Maandag 13 februari 2012 om 14.00 uur in OC ’t Gelevelt, Geluveld
Deelnameprijs: € 30 (inschrijven tegen 30 januari)

Met dit juweel zal je de dag erop schitteren op Valentijn.
In samenwerking met Vormingplus Oostende-Westhoek.


Oost-Europese wijnen
Woensdag 15 februari 2012 om 19.30 uur.
Oude Kaasmakerij Passendale
Deelnameprijs: € 15 (degustaties inbegrepen)

Heel wat Oost-Europese landen hebben een historische wijncultuur, maar deze ging grotendeels verloren tijdens de communistische periode. Momenteel is men bezig aan een inhaalbeweging. Hongarije heeft de rijkste wijncultuur, het bouwde vooral een reputatie op met zijn zoete tokay. Slovenië, wordt het Zwitserland van Oost-Europa genoemd, het heeft een groot wijnpotentieel. Kroatië ontwikkelt zijn wijncultuur in een snel tempo. Georgië is de bakermat van de wijncultuur in Oost-Europa. Deze avond gaan we letterlijk en figuurlijk op ontdekkingstocht. Zo kun je zelf een oordeel vormen over de kwaliteit.
In samenwerking met Oude Kaasmakerij Passendale.


Jan Leyers: De weg naar het Avondland
Dinsdag 28 februari 2012 om 19.30 uur in De Oude Kaasmakerij Passendale.
Toegang: € 7 (drankje inbegrepen)

Eeuwenlang zag Europa zich als het hoogtepunt van de beschaving.  Maar dat zelfvertrouwen wankelt vandaag.  Hoe aantrekkelijk is Europa nog in de rest van de wereld? Kunnen de westerse idealen met hun verlokkelijke belofte van welvaart en geluk nog overtuigen? Op zoek naar een antwoord maakte Jan Leyers een lange reis van Ethiopië naar Europa. Van het land waar het menselijk avontuur begon naar de plek waar hij vandaag woont.

De weg naar het Avondland werd een tocht door woestijnen en miljoenensteden, door arme en rijke landen, door democratieën en dictaturen. Jan Leyers wilde achterhalen hoe mensen langs de route naar hun verre neven uit het Westen kijken, waar ze het Westen om benijden en welke westerse verworvenheden ze liever aan zich voorbij zien gaan. Tegelijk ging hij op zoek naar wat wij zelf zijn kwijtgespeeld op onze lange weg naar het Avondland.
In samenwerking met Davidsfonds Beselare en De Letterschuur


Kennismaking met de Islamitische wereld
Donderdag 8, 15 en 22 maart om 19.30 uur in bibliotheek De Letterschuur
Deelnameprijs: € 30

Sinds eind vorig jaar is de Arabische wereld in volle beweging.  Dagelijks worden we overspoeld door berichten.  Onze kennis over de islamitische wereld reikt meestal niet verder dan een onsamenhangend geheel van beelden, gekleurd door de beeldvorming van de toeristische industrie en de media.  Ondanks alle informatie en de vele contacten, via de media of door te reizen, blijven de vooroordelen en het onbegrip vaak scherp?  Bestaat er zoiets als de islam of is nuancering noodzakelijk?

In deze reeks maken we op een kritische manier kennis met de vele gezichten van de islamitische wereld. We gaan op reis in woord en beeld.  We reizen langs gloednieuwe torenflats en middeleeuwse madrassas, we proeven van Rai en Soefi, we verwijzen naar klassiekers in de literatuur.  Daarnaast staan we stil bij de omgangsvormen, de vijf pijlers van de islam, rituelen en feesten en vooral ook de brandende actualiteit.

In samenwerking met Vormingplus Oostende-Westhoek en bibliotheek De Letterschuur


Voor alle activiteiten: info en inschrijvingen: dienst cultuur Zonnebeke – e-mail: cultuur@zonnebeke.be - tel. 051 48 00 61
>