Westhoekagenda

Voortaan brouwerij in Ieperse Kazematten

A A A
12 april 2014 - Dranouter - Bron: Marco Passarella
Brouwerij Kazematten
Houten Paard 1 – 8900 Ieper (Belgium)
T +32 57 38 80 21 
info@kazematten.be | www.kazematten.beInleiding

De zoektocht om Ieper terug zijn eigen stadsbrouwerij te bezorgen, leidde dankzij het Ieperse stadsbestuur tot deze unieke en historische plaats. De kazematten aan het Houten Paard werden gebouwd rond 1680 naar plannen van Vauban, de grote vesting ingenieur van Lodewijk XIV. Ze maken deel uit van de vestingen die Ieper omwallen. Gedurende de eeuwen werden deze souterrains gebruikt als opslagplaats voor munitie & legermaterieel en als slaap- en schuilplaats voor de troepen die Ieper tijdens de vele belegeringen hebben verdedigd. Zo richtten de Britse troepen tijdens WOI de kazematten in als ‘mess’ voor de officiers. Ook hun commandopost, rustplaats en veldhospitaal werden in ‘Hotel de Remparts’, zoals de kazematten ironisch werden genoemd, ondergebracht. Ook de Britse soldatenkrant The Wipers Times werd er gedrukt, maar daarover later meer. En nu is er dus een stadsbrouwerij op deze unieke locatie.

De bieren

WIPERS TIMES

Wipers Times 14 is het eerste bier van de nieuwe Ieperse Stadsbrouwerij ‘Brouwerij Kazematten’, gevestigd in de unieke historische kazematten van ‘Het Houten Paard’ aan de Rijselpoort te Ieper. Het is een blond speciaal bier van hoge gisting, gebrouwen met 4 granen, uitsluitend gehopt met streekeigen hop en afgewerkt met 4 kruiden. De naam van het bier is een verwijzing naar de ‘trench gazette’ die door de Britse soldaten werd geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De krant werd gedrukt in de kazematten op een oude drukpers die de officieren redden uit de ruïnes van Ieper. Het krantje was een uitzonderlijke mix van grapjes, zwarte humor, sarcasme en poëzie en werd een instant succes onder de Britse soldaten die hun land dienden in de loopgraven. De naam en faam van The Wipers Times groeide met de jaren en behoort vandaag tot het Brits literair erfgoed. Omdat de Engelsen de naam Ypres moeilijk konden uitspreken verbasterden ze dit tot Wipers en zo is de naam van de krant ontstaan.Eén van de kruiden die gebruikt wordt om het bier op smaak te brengen, is het zaad van de geneeskrachtige Maria distel, ook wel Blessed Thistle genoemd. Deze distel vind je ook terug op de voorpagina van de krant en op het label van het bier.
 
De 14 in de naam Wipers Times 14 verwijst naar de densiteit van het bier (14° plato). Later staan ook een Wipers Times 16 en Wipers Times 18 op het programma.

GROTTEN SANTÉ

Naast de productie van de Wipers Times is Brouwerij Kazematten ook de nieuwe vaste ankerplaats geworden voor het unieke Belgische ‘Grottenbier’. Het Grottenbier werd gecreëerd door één van de grootste Belgische brouwers, Pierre Celis. De bedoeling van het Grottenbier is om op zoek te gaan naar wat constante lage temperaturen, zoals in een grot, doen met de smaakevolutie van een bier. In 2002 verkocht Pierre het bier (naam en recept) aan brouwerij St. Bernardus, die het de laatste tien jaar (een beetje) heeft gecommercialiseerd. Toen de kazematten aan het Houten Paard in de picture kwamen, zag men bij St. Bernardus onmiddellijk een mogelijke nieuwe thuisbasis voor het Grottenbier. De droom van Pierre wordt werkelijkheid. Maar ook de samenwerking met de mergelgrotten van Kanne en Valkenburg blijft in de toekomst verzekerd. In deze mergelgrotten kun je als bezoeker zelf ervaren wat de lage temperatuur met het rijpingsproces van de Grotten Santé doet. Net zoals men er de laatste 10 jaar het Grottenbier liet rijpen, zullen we dit in de toekomst met Grotten Santé en zijn broers en zussen (zie hieronder) ook doen.
Brouwerij Kazematten is dan ook heel erg trots het Grottenbier te mogen brouwen. Bij de verhuis van het Grottenbier naar Brouwerij Kazematten krijgt het bier ook een facelift en bijhorende ‘lichte’ naamswijziging.Het oorspronkelijke bruine Grottenbier krijgt vanaf vandaag de naam Grotten Santé. Het wordt evenwel gebrouwen volgens hetzelfde recept. Grotten Santé is een kruidig bier van 6,5% alc. vol., met kleine hoeveelheden ‘exotische’ kruiden die een lichte droogheid creëren. Het bier is kastanjebruin van kleur. In de toekomst worden aan dit gamma ook nog Grotten Santater, Grotten Salut, Grotten Tot Later en Grotten Merci toegevoegd.

De bieren van Brouwerij Kazematten zullen worden verdeeld met de logistieke ondersteuning van Brouwerij St. Bernardus uit Watou. Alle bieren zullen beschikbaar zijn in:
  • Flessen van 33cl - zowel in bakken als kartons
  • Flessen van 75cl - in kartons
  • Vaten van 20L
  • Geschenkverpakking
Voor zij die nieuwsgierig zijn naar de historie, de werking en het verhaal achter de brouwerij, bieden wij de mogelijkheid om de brouwerij te bezoeken. Zo’n brouwerijbezoek omvat een verwelkoming, de vertoning van de bedrijfsfilm, een rondleiding door de brouwerij en een degustatie van de bieren.

Er zijn twee formules: een lang bezoek van ongeveer 90 minuten, inclusief 2 bieren en een geschenkverpakking voor 12€/pp. Daarnaast is er ook nog een kort bezoek van ongeveer 60 minuten, inclusief 1 bier, maar zonder geschenkverpakking. Dit voor 6€/pp. We vragen de bezoekers om vooraf zeker en vast te reserveren via e-mail, en om met een groep van minimum 15 personen te zijn. Kleinere groepen of individuele bezoekers kunnen aansluiten bij reeds geplande bezoeken.     

De brouwerij

De brouwzaal heeft een capaciteit van 750 liter per brouwsel. Er zal normaal gezien elke dag gebrouwen worden. De afwerking van het bier en het afvullen in vaten zal hier ter plaatse gebeuren, voor het afvullen op flessen zal er beroep worden gedaan op Brouwerij St. Bernardus. 
 
Stappen in het brouwproces

Een gespecialiseerde waterbehandeling om van stadswater geschikt brouwwater te maken. Een moutmolen die de gekiemde, gedroogde gerst breekt zodat het zetmeel tijdens het brouwproces gemakkelijk opgelost wordt in het brouwwater. Een brouwketel die de gemalen vermoute en ruwe granen, opgelost in opgewarmd brouwwater, omzet tot vergistbare suikers. Dit maisch-proces neemt ongeveer anderhalf uur in beslag vooraleer alle zetmeel is omgezet in vergistbare suikers. Een filterkuip die de draf van de wort scheidt tijdens een 3 uur durend filtratieproces. In de kookketel wordt het suikerrijke zoete wort gedurende anderhalf uur samen met de hop en de kruiden gekookt.In de platenwisselaar koelt het gekookte, bittere wort af tot op de gisting temperatuur. Hierbij vangen we het opgewarmde koude brouwwater op in een warmwatertank voor ons volgende brouwsel.  In de gistingstanks vangen we de afgekoelde wort op om vergist te worden met een speciaal geselecteerde bovengist. De gist zet de wortsuikers in een week tijd om in alcohol. Daarna lagert en rijpt het jonge bier nog een viertal weken na op onze twee lagertanks om op volle smaak te komen, vooraleer het bier wordt afgevuld in flessen of vaten. 

Factsheet Personalia

JULIE DEPYPERE

Julie werd geboren in Newport Beach (CA, USA) in 1982. Ze woont samen met Pierre Sagaert en hun drie kindjes. Na haar opleiding Handelswetenschappen in Brussel vervolledigde ze haar studies met een Revisoraat aan de KU Leuven. Na enkele jaren als bedrijfsrevisor bij PWC volgde er 2 jaar Compo als controller. Daarna verhuisde ze naar IVC om hoofd van de boekhouding te worden. Julie is de dochter van Hans Depypere, zaakvoerder van Brouwerij St. Bernardus uit Watou, en zo werd er aan haar mouw getrokken om de familiebrouwerij te vervoegen en hoofd van de administratie te worden.

Samen met haar broer Timothy en zus Helen is ze van begin af aan nauw betrokken geweest bij de opstart van Brouwerij Kazematten in Ieper. Ze is er verantwoordelijk voor de administratieve en boekhoudkundige aspecten van de brouwerij.
 
MAARTEN GHEQUIRE

Maarten (°1986) woont in Leuven, waar hij in 2009 afstudeerde als bio-ingenieur. Hij volgde een cursus bierbrouwen en maakte zijn masterthesis aan het Centrum voor Mouterij en Brouwerij. In 2013 beëindigde hij zijn doctoraatsstudie aan het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica aan de KU Leuven, waar hij momenteel nog steeds actief is als postdoctoraal onderzoeker. Maarten is ook de zoon van Rudi Ghequire van Brouwerij Rodenbach, waar hij overigens meermaals een vakantiejob deed. De passie voor het bier is hem dus met de paplepel ingegeven. Maarten is in Brouwerij Kazematten verantwoordelijk voor het brouw-technische aspect en hielp mee de brouwerij op poten zetten.
 
KOEN HUGELIER

Koen Hugelier (°1976) woont met zijn vrouw Ilse en 2 kindjes in Kortrijk. Hij genoot een dubbele opleiding als medisch en farmaceutisch laborant aan de Hogeschool Gent en Hogeschool West-Vlaanderen en werkte een 10-tal jaar in laboratoria van de UGent. In 2006 ruilde Koen het laboratoriumwerk in om zijn toenmalig bijberoep als entertainer uit te bouwen. Hij kreeg de bier-microbe te pakken via de cursus Zythologie in Syntra West Kortrijk, en al gauw werd Koen een gepassioneerd bierliefhebber en hobbybrouwer.

Koen is momenteel docent drankenkennis en foodpairing aan Syntra West en Syntra Midden-Vlaanderen. Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten. Daarnaast zal zijn ervaring als entertainer en creatieve duizendpoot zeker van pas komen om de bezoekers rond te leiden en hen wegwijs te maken in de brouwerij.

>