Westhoekagenda

Erfgoeddag 2013: Stop de tijd

A A A
11 april 2013 - Ieper - Bron: CO7
Op 21 april 2013 vindt voor de 13de keer Erfgoeddag plaats en zet Vlaanderen haar immaterieel en roerend erfgoed in de kijker. Het thema dit jaar is ‘Stop de tijd!’. Musea, bibliotheken, archieven, erfgoed- en andere verenigingen organiseren activiteiten, die het thema op verschillende manieren belichten. In de zuidelijke Westhoek kan je dit jaar aan 11 activiteiten deelnemen. Erfgoedliefhebbers kunnen teruggaan in de tijd en stilstaan bij gebeurtenissen uit het verleden, maar kunnen zich ook verdiepen in het verhaal van behoud en beheer van ons erfgoed.

Ontdek hoe de tijdsgeest is af te lezen uit de affiches van de ‘Poperingse Ommegang’. In het Talbot House (Poperinge) houden de Westhoekvertellers de oorlogsverhalen van gewone mensen in leven. In zaal D’n Aria (Poperinge) licht een restaurateur van Kerat zijn praktijk toe en mag iedereen een kunstwerk meebrengen voor advies. Een restauratrice uit Ieper geeft een inkijk in haar atelier en bespreekt hoe ze schilderijen uit het Stedelijk Museum opnieuw tot leven brengt. Met de interactieve demonstratie over vlas in het bezoekerscentrum De Palingbeek (Zillebeke) wordt de ‘draad van het verleden’ opgenomen. In Hollebeke maak je een wandeling met enkele dorpsgenoten van vroeger die stilstaan bij het lokale erfgoed. Oostvleteren en Bikschote stoppen de tijd met een toonmoment van de beeldbank ‘WESTHOEK verbeeldt’. In de buik van de Kemmelberg kan je een bezoek brengen aan de commandobunker uit 1953 waar de tijd is blijven stilstaan. Mesen pakt uit met topstukken van de collectie van het Geschiedkundig Museum. Neem tot slot even de tijd om op een van de vijf locaties in de Luisterlezerbus te stappen en een stukje cultureel erfgoed te ontdekken dat besloten zit in verhalen en kinderboeken.

Een uitgebreid overzicht van deze activiteiten in de zuidelijke Westhoek is terug te vinden in de regionale brochure voor Erfgoeddag 2013 van Erfgoedcel CO7. Voor sommige activiteiten moet er vooraf ingeschreven worden en zijn de plaatsen beperkt. De brochure bevat ook het thematisch artikel ‘Het dagelijks leven in de zuidelijke Westhoek vóór de Eerste Wereldoorlog’ dat ons terugvoert naar de tijd vóór de ‘Groote Oorlog’ en een aantal objecten uit die periode voorstelt. Deze brochure is te verkrijgen in elke gemeente van de zuidelijke Westhoek en kan besteld of gedownload worden via de website van Erfgoedcel CO7 (zie link onderaan). 

Het programma ‘De Coulissen’ op Focus & WTV toont naar aanleiding van Erfgoeddag 2013 in vijf afleveringen hoe vier West-Vlaamse erfgoedcellen, waaronder Erfgoedcel CO7 en de Provincie West-Vlaanderen het gevecht met de tijd aangaan. Het is van maandag 15 tot en met vrijdag 19 april 2013 dagelijks te zien op Focus en WTV na het nieuws, doorlopend vanaf 18u00.

Meer informatie: http://www.erfgoedcelco7.be/NL/erfgoeddag2013  – www.erfgoeddag.be
>