Westhoekagenda

Herdenking oorlog moet twee miljoen bezoekers lokken

A A A
10 november 2009 - Diksmuide - Bron: Het Nieuwsblad
Vernieuwd IJzertorenmuseum één van vijf speerpunten '100 jaar Eerste Wereldoorlog' 

DIKSMUIDE - Vijf grote projecten staan centraal in aanloop naar de viering van '100 jaar Eerste Wereldoorlog'. In Diksmuide onthulde Vlaams minister Geert Bourgeois de plannen. Vooral de vernieuwing van het IJzertorenmuseum springt in het oog.

De realisatie van het nieuwe In Flanders Fields Museum (Ieper), de bouw van een onthaalinfrastructuur voor de Lyssenthoek (Poperinge), de uitbreiding van het Memorial Museum Passendale met museumtuin (Zonnebeke), de vernieuwing van het IJzertorenmuseum (Diksmuide) én de bouw van het bezoekerscentrum Ganzenpoot (Nieuwpoort), dát worden de vijf speerpunten in aanloop naar de viering van '100 jaar Eerste Wereldoorlog'.

'Het huidige IJzertorenmuseum halen we ondersteboven. Het krijgt een meer inhoudelijke structuur met een logisch verhaal', vertelt Peter Verplancke van het IJzertorenmuseum. 'Alles wat verwijst naar de Britse sector gaat eruit. Het nieuwe museum zal de ruime omgeving belichten van de Belgische-Duitse frontlinie uit 1914-1918.'

Daarbij hoort ook de volledige vernieuwing van de panoramazaal boven op de top van de IJzertoren. 'Er komt op een heel moderne en didactische manier een landschapsduiding. Via moderne mediatechnieken zullen we alle belangrijkse sites in het polderlandschap op een boeiende manier voor de bezoekers duiden. Het vernieuwde IJzertorenmuseum gaat officieel open op 11 november 2013', zegt Verplancke.

En ook de Paxpoort wordt aangepakt in het grote IJzertorenproject. 'Binnenkort zitten we samen met Monumenten en Landschappen om na te gaan hoe we dit bouwwerk moeten aanpakken. Restaureren kan, maar er moet ook een inhoudelijk aspect aan vast zitten. Geen behoud zonder inhoud. En daarvoor zijn heel wat ideeën, zoals het inschakelen van de Paxpoort in de educatieve werking van de scholen of de uitbouw van een documentatiecentrum.'

De vernieuwde Paxpoort zal evenwel pas klaar zijn tegen het einde van de herdenkingen, in 2018 dus. 'En dat is ook logisch, want nadien willen we meer dan ooit de boodschap Nooit meer oorlog uitdragen', zegt Peter Verplancke.

Het was Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) die de aanloop naar de viering van '100 jaar Eerste Wereldoorlog' gisteren op gang schoot. Naast de metamorfose in en rond de IJzertoren, staan dus ook nog vier andere projecten op stapel.

'De realisatie van deze vijf strategische projecten moet klaar zijn tegen 2014. Samen kosten ze zo'n 16 miljoen euro. Dat geld komt van diverse overheden', zegt Stefaan Gheysen van Westtoer. 'Toerisme is economie, en deze investeringen hebben een directe weerslag op de tewerkstelling.'

Uiteindelijk is het de bedoeling om vanaf 2014 ieder jaar een half miljoen toeristen naar de Westhoek te lokken. 'Nu al komen er 370.000 bezoekers per jaar, speciaal voor de oorlogssites. De totale omzet bedraagt jaarlijks 35,2 miljoen euro, en dat zal alleen maar groeien en de lokale economie ten goede komen', besluit Gheysen.

Ronny Vanhooren
>