Westhoekagenda

Monsalvaet zestig jaar te Westouter

A A A
18 april 2005 - Westouter - Bron: KSA-Noordzeegouw
Net na de oorlog in 1945 kon KSA West-Vlaanderen te Westouter het herenhuis van de familie Vandromme-recht tegenover de kerk-inrichten als kamphuis. De bleke stadse collegestudentjes hadden duidelijk nood aan openlucht en een stevige maaltijd. Ze konden ook een helpende hand geven op de boerderij - waar toen veel volk nodig was- en zo hun boterham verdienen.

Klaroenergouwproost Jos Verstraete(Brugge 1914-1996) was jong priesterleraar aan het Sint Jozefs instituut te Torhout. Hij trok op zoektocht naar geschikte kampplaatsen en hij had het geluk aan zijn zijde. De oom van zijn directeur, eerwaarde heer Jozef Ghesquiere was “toevallig” Albert Ghesquiere, pastoor te Westouter. De nodige linken waren snel gelegd, want het godvergeten boerendorpje beschikte over onbegrensde mogelijkheden: een schitterend landschap van heuvels en bossen, wegen en paadjes, kortom speel- en wandelmogelijkheden te over.

Het huis Vandromme kreeg als eerst de naam Monsalvaet(uit de ridder sage van “Die Graal”).

In 1947 werd begonnen aan de bouw van het huidige Monsalvaet in de Schomminkelstraat, nu één van de bekendere straten van Vlaanderen. In de begintijd echter was de toenmalige Bergstraat nog een onbekende zandwegel naar de Rode Berg..

In de grote vakantie van 1947 was het nieuwe Monsalvaet echter nog niet toegankelijk en zo werd een tentenkamp met een driemaster- gekocht van het Amerikaans leger- en opgesteld langs de Langedreef te Westouter. De tent was goed ingericht en voorzien van water en “elektrische lampen” lezen we. Met zijn drie masten en wanden van 2 meter hoog was er slaapruimte voor 100 man en dan bleef er nog genoeg plaats om studiekringen en zangstonden te houden en bij regenweer een “vierkantsformatie” binnen de tent.

Op 24 augustus 1949 werd het nieuwe Monsalvaet, het beloofde land, plechtig ingewijd door bisschop Lamiroy en onder leiding van gouwleider Leo Vanacker vele jaren later slechts enkele maanden gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Het heem had in die vakantie al 3.593 overnachtingen geboekt.

Nieuwe tijden

De “hernieuwers” van KSA waren meer thuis te Wielsbeke op Hernieuwenburg de tweede thuishaven van kanunnik Dubois zodat Monsalvaet eerder, een vergeten broertje bleef, een zomervakantiehuis voor klaroeners(knapen) en jongklaroeners (jongknapen).

Toen KSA in 1965 Hernieuwenburg verliet kwam er een nieuwe lente voor Monsalvaet. Ondertussen steeg de vrijetijd en vrijetijdsbesteding en werd de schooltijd meer en meer ingekrompen. Monsalvaet moest ook dringend verbouwd en gerenoveerd worden. In 1969 werd een eerste grote renovatie uitgevoerd. Er werden voor 2 miljoen werken uitgevoerd. Eén miljoen van het toenmalige Commissariaat Generaal voor Toerisme en één miljoen van de vzw KSA heem Monsalvaet. Het aanbrengen van centrale verwarming, maakte het huis ook bruikbaar buiten de zomer. In 1982 werd een huis van veertig bedden aangebouwd naast Monsalvaet dat de naam Parsifal kreeg. En in 1996 werd het voormalige klooster in dezelfde Schomminkelstraat ingericht als huis voor 22 personen. De naam was Lanceloot;

Door al die jaren werd ernstig werk gemaakt van kwaliteitsverbetering: toegankelijkheid, verwarming op gas, opvangen regenwater, isoleren, veiligheid, kindvriendelijkheid, enz. Thans in 2005 - zestig jaar later - beschikt Monsalvaet in zijn drie huizen over 140 bedden met 16.000 overnachtingen op jaarbasis.

Feest bij zestig jaar

Op zaterdag 7 mei 2005 om 10 uur worden de poorten van Monsalvaet ruim open gegooid. De hoge gasten, de pioniers, de werkers van gisteren, vandaag en morgen, de klanten, de buren en vooral de vrienden worden uitgenodigd.

De feestrede wordt gehouden door Marc Van De Voorde adviseur bij de minister president en oud KSA er. Ook spreekt de deputé Dirk De fauw en de voorzitter Ward Poppe.

Een bronzen beeldje “ de kleine kampeerder” van beeldend kunstenaar Monique Mol uit Beauvoorde wordt onthuld door Wim Vanseveren hoofd van het agentschap Toerisme Vlaa
>