Westhoekagenda

Erfgoed

A A A

De Westhoek beschikt over een rijk verleden. Door zijn perifere ligging is de Westhoek steeds het strijdtoneel geweest van allerlei strubbelingen en doortocht van veel militair machtsvertoon. Dit liet zijn sporen na van heirwegen, forten, verdedigingsgordels, en innundaties, bunkers en andere oorlogsrelicten. Romeinse, Keltische, Spaanse, Oostenrijkse, Franse e.a. invloeden hebben mee bepaald hoe deze streek ‘gepland’ is en er uit ziet. Economische bloei en ondergang bepaalden mee de aanleg van wegen , markten, dorpsformatie en transformatie, landschapsinrichting en-evolutie.
Deze slijtplekken in relatie tot het landschap laten toe de geschiedenis van de Westhoek te lezen en te begrijpen. Ze laten toe om met respect voor het verleden na te denken en te bouwen aan een verdere dynamische toekomst voor de streek.

Verhalen voor onderweg
Ga op stap in de Westhoek en laat je meeslepen door talloze verhalen. Kasteelheren, heksen, geuzen en soldaten, ze passeren allemaal de revue. Maar wees op je hoede: wie zich laat onderdompelen in de verhalen, geraakt er niet meer uit los... 
www.verhalenvooronderweg.be

Twee erfgoedverenigingen zijn actief in de Westhoek.

Een gevolg van de Eerste Wereldoorlog is dat de Westhoek een rijk wederopbouwpatrimonium kent. Alle info hierover vind je op www.wederopbouw.be.

Het verleden in beeld? Je vindt alles op www.westhoekverbeeldt.be!

Via het zoekscherm hieronder zoek je onmiddellijk in de beeldbank van 'WESTHOEK' Verbeeldt. Je kunt zoeken op de volledige Westhoek via 'Alle gemeenten'. Wil je zoeken in één specifieke gemeente, duid dan de gemeente van jouw keuze aan.
 
Een verzamelsite met overlijdensberichten uit de Westhoek vind je hier.
>