Westhoekagenda

De Gevleugelde Stad (Deel I)

A A A
07 april 2012 - Ieper
Westhoek.be trok op zaterdagnamiddag 7 april 2012 naar Ieper voor het straattheaterfestival De Gevleugelde Stad. Het festival krijgt steeds meer nationale en internationale uitstraling en heel wat artiesten uit binnen- en buitenland nemen deel.

We proberen bij elke groep ook de info over de artiesten weer te geven. We geven de teksten hieronder weer zoals ze door de organisatie werden gepubliceerd. Aan jou om te oordelen of datgene wat je zag ermee overeenstemt (Bron: De Gevleugelde Stad).

Zicht op de belforttoren.

DSC_8365

TV Wartburg uit Nederland - www.tvwartburg.nl

Tristan Kruithof is theatervormgever, maar vooral de man die auto’s slopen kan. Hij begon zo’n tien jaar geleden met het oprichten van theatergroep ‘De Spullenmannen ‘en werkte zo’n 5 jaar in de artistieke kern van theatergroep Odd Enjinears. Naast het maken van voorstellingen, theaterale acts en bouwen van decors verzamelt Tristan vinyl uit de jaren 50 en 60 en draait dit vanuit het kleinste mobiele radiostation van de Benelux; Radio Barkas. Radio Barkas verzorgt muzikale ambiance op vele evenementen en festivals (Pole Pole Beach, Terschellings Oerol, Sziget Budapest)

Nu komt hij met een nieuw project: TV Wartburg.

Het festivalprogramma van TV Wartburg bestaat uit 3 mogelijkheden:
  1. Voor kinderen vertonen we de beste cartoons uit de jaren vijftig en zestig met gratis popcorn.
  2. Voor volwassenen vertonen we de eerste videoclips ooit verschenen en legendarische opnames uit de popgeschiedenis. Dit gecombineerd met plaatjes draaien vanaf onze mini-aanhanger
  3. Voor jongeren en volwassenen spelen we de antieke computerspellen PONG (1972) en TRON (1982). Dit alles in 3D, dus brilletje op en spelen maar!
TV Wartburg is de kleinste en opmerkelijkste televisiezender van Nederland. Je zou het ook de intiemste en charmantste openlucht bioscoop van Nederland kunnen noemen. Vanuit de smalste Wartburg ter wereld projecteert een goedgeklede filmploeg te pas en te onpas vergeten televisiebeelden. Zij brengen ‘het gezellig samen voor de buis’ onder de burgers; nu even niet in de huiskamer, maar in de open lucht of op een onmogelijke plek

TV Wartburg rijdt en werkt geheel op accu’s en opereert dus  draadloos. TV Wartburg gaat met de tijd mee! Milieubewust en geen CO2 uitstoot; dus ook ideaal voor binnenlocaties. TV Wartburg kan ook ingehuurd worden voor o.a presentaties, promotie-acties of als informatievoorziening op evenementen. Het ziet er allemaal ouderwets uit, maar ze werken gewoon met moderne digitale middelen. Zo kan ieder gewenst filmfragment, foto, tekst, programmaoverzicht etc. geprojecteerd worden; eventueel met een vintage sausje eroverheen.

DSC_8366

Vosteen Gabor uit Duitsland - www.gaborvosteen.de

Gabor Vosteen is een klassiek geschoolde komediant. Hij trad op in Variété-shows, in circussen, op festivals en in concertzalen. Door zijn unieke show waarin hij virtuoze muziek combineert met visuele komedie wordt hij vaak simpelweg “the fluteman” genoemd.

Hij trad onder andere op in GOP Varietés (D), Krystallpalast Varieté Leipzig (D), Giffords Circus England (GB), Kleines Fest im Großen Garten (D), Schmidt Theater Hamburg, „Le plus grand Cabaret du Monde“ (F), fabelhaft!Erzählkunstfestival (A), Haaste Töne (B), Carolines on Broadway(USA).

Deze charmeur met de wilde haardos speelt op één, twee, drie, vier en zelfs vijf blokfluiten tegelijkertijd. Tot slot geeft hij blokfluiten aan het publiek en met verschillende toeschouwers op het podium bouwt hij een klein concert op. Muzikale humor, origineel, zonder woorden, poëtisch en zeer grappig.

DSC_8367

DSC_8369

DSC_8370

Het publiek was enthousiast.

DSC_8372

DSC_8373

DSC_8375

DSC_8376

En het publiek mocht ook meedoen.

DSC_8377

Dan naar het Astridpark.

DSC_8378

Ropetastic uit België - www.piyari.be/ropetastic

Ropetastic (bestaande uit Lieve Huysmans alias Piyari) en Erik Himschoot alias Swieber) is twee jaar geleden ontstaan uit de wekelijkse bijeenkomsten van een groepje goochelaars die zich Clique Magique noemen en elk jaar een nieuwe theatershow op de planken zetten. Hun eerste optreden in juli 2010 was een try-out op het straatfestival van Mol. Hun concept is in de goochelwereld ingeslagen als een bom en ze haalden de ene prijs na de andere binnen:
  • De tweede prijs op het Vlaams Kampioenschap Straatgoochelen 2010.
  • De publieksprijs op het festival van Mol 2010.
  • De eerste prijs op het €1000 tornooi van Geel 2011.
  • De eerste prijs op het Kampioenschap van Vlaanderen 2011.
  • De eerste prijs op de Dynamite Day Nederland 2011.
Twee verdwaalde bergbeklimmers verbazen jong en oud met het knopen en ontknopen van touwen. Deze voorstelling is het ene moment super magisch, dan weer humoristisch, soms poëtisch, af en toe hilarisch, maar in elk geval verbazingwekkend, oerdegelijk en geschikt voor klein en groot. Wat sommige goochelaars net kunnen met twee handen, doen zij met ieder één hand. Goocheltechnisch is de act top!

Wat is er spannender dan je eigen ogen niet te kunnen geloven, dan beleven wat absoluut niet kan.

DSC_8379

DSC_8380

DSC_8381

DSC_8384

DSC_8385

DSC_8386

Ze waren echt goed hoor en het publiek genoot.

DSC_8387

De bijzondere rust van hun act was opvallend; maar daarom was het niet minder boeiend.

DSC_8388

DSC_8389

DSC_8390

Minusmal Puppet Theatre uit Spanje  - www.minusmal.net

Minusmal ontsproot uit een droom die beetje per beetje werkelijkheid werd. Alles begon in juni 2003, toen hij voor het eerst draadpoppen zag in de Ramblas (Barcelona) en gefascineerd werd door de schoonheid van het tot leven wekken van een levenloos ding. Het weekte zoveel emoties los dat het idee geboren werd en de droom gestalte kreeg. Een beetje later, zomaar uit het niets, maar vol opwinding en zeer goede bedoelingen zag Zacarias het levenslicht. Na enige jaren hard werken en oefenen, begon de droom meer en meer vorm te krijgen, werd het een levensstijl.

Minusmal begon als een gezelschap in 2007 en werkte met de muziek Mirco Mescia. “The Yellow Sofa, a musical puppet show for everybody and for nobody...” werd gebracht met live muziek en een verhaal. Na het vertrek van Mirco werkte de show met eigen muziek. Poppen zijn een kunstvorm die moet ontdekt worden. Ze hebben een streepje magie in zich en brengen gemakkelijk het kind in elk van ons tot leven. Minusmal wil dit kind wekken met gevoeligheid en visuele poëzie.

Clara is een kleine clown die alleen maar wil skaten, alhoewel dit niet zo belangrijk is want zij is één van die wezens die opvallen niet om wat ze doen, maar om wat ze zijn. Wie maalt erom dat ze van niets ter wereld meer houdt dan van haar rode schoenen? Het maakt niet uit of ze neerzit, rechtstaat of - na heel wat moeite - op de koord danst. Ze is gewoon puur zichzelf.

Ze heeft enkel haar starende blik of haar soepele bewegingen nodig om iedereen te veroveren met haar tederheid en poëzie. En zo, door simpelweg  haarzelf te zijn, steelt ze de harten van iedereen, speciaal dat van haar onafscheidelijke metgezel, de poppenspeler. Dat is Clara. Gewoonweg Clara.

DSC_8392

DSC_8393

DSC_8394

De zetel wordt geduwd.

DSC_8395

DSC_8396

Op het touw lopen. Zal het lukken?

DSC_8397

DSC_8398

Che Cirque uit België - www.checirque.com

Specialisten in circusontspanning met humor. Het gezelschap gebruikt circuskunsten zoals clownerie, jongleren, acrobatie, BMX fietsen, muziek, ... en dit zowel in zalen als in openlucht.

Che Cirque ontstond uit het verlangen om de wereld van de clown, de circustechnieken en het visueel theater samen te brengen onder één dak. Het objectief was te spelen voor een zeer verscheiden publiek met een eenvoudige humoristisch stijl, universeel en zonder woorden. Elke creatie exploreert verschillende thema’s en het gezelschap gebruikt zowel creatieve geluiden en live muziek, evenzeer als dans en circus. Met een goede dosis humor wordt ook altijd het publiek erbij betrokken.

Che Cirque gebruikt jongleren, object manipulatie, acrobatie zowel op de fiets als op de grond en dans als een poëtische taal om theatrale situaties en figuren uit te beelden. Improvisatie, spontaneïteit en een openheid voor het onverwachte zijn essentieel in het werk van het gezelschap. Nieuwe theatervormen en diverse omgevingen worden onderzocht door zowel binnen als buiten op te treden of mobiele voorstellingen op te zetten.

Dit is het verhaal van Tito, een eenvoudige fabrieksarbeider, vervuld van een passie voor de tango. Wat gaat er om in het hoofd van deze overwerkte werknemer, als hij dag in dag uit dezelfde handelingen moet stellen, altijd opnieuw, telkens weer... Misschien droomt hij van mooie dingen: romantiek, liefde... misschien droomt hij ervan “De Koning van de Tango” te zijn...

Dit is een voorstelling vol poëzie, waar de echte wereld van de fabriek gecombineerd wordt met de gratie van de Latijnse dans. Tito is een plezante en aaibare figuur. Hij brengt ons de humor, het optimisme en de hoop die nodig is om te overleven in een harde realiteit. Jongleren, originele tango-dans, objectmanipulatie en livemuziek worden samengebracht in dit visueel circustheater.

DSC_8399

DSC_8400

DSC_8401

DSC_8402

DSC_8403

DSC_8404

DSC_8405

Cirq vzw uit België - www.cirq.be

Stefaan De Winter maakt nu al een zestal jaar straattheater met verschillende producties (waaronder Propera, De Zuil van Verlichting, Die Verdammte  Spielerei ,...) Nu wil hij graag zijn nieuw project voorstellen: het kleinste café ter wereld, (geheten grand café), een productie in samenwerking met vzw Cirq uit Gent. Het gaat hier om een zeer klein verdoken huisje van 1m20 bij 1m20 ingericht als een Vlaamse kroeg uit de jaren 60 à 70.

Het kleinste café ter wereld draagt de toepasselijke naam “Grand Café”. U moet zich wel gedragen, want de buitenwippers laten niet met zich sollen. Ontwerper en cafébaas Stefaan De Winter bouwde dit pareltje van een volkscafé, met alle noodzakelijke, originele attributen. Een toog, vanzelfsprekend, maar ook droge worstjes, een barkruk, oude bierkaartjes, een kaartspel, een vogelpik, jenever... en een asbak.

Wie wil, kan roken - het café is geen permanente constructie en kan langs alle kanten worden opengezet. Buiten is er een 'pissijn', weliswaar zonder afvoer, zodat u het risico loopt uw schoenen te bewateren. De bedoeling is om mensen zo dicht bij elkaar te krijgen in een te kleine ruimte zodat de meest waanzinnige gesprekken langzaam tot stand komen. Hier gaat het niet om een groot spektakel maar eerder om kleine genegenheid.

DSC_8406

DSC_8407

DSC_8408

DSC_8409

DSC_8410

Bolwerk vzw (ism Productions en zonen) uit Belgiëwww.bolwerk.be

Bolwerk is moeilijk in één vakje te stoppen. Muziek, textiel, keuken, performance, machinerie en mobiliteit zijn de vaste ingrediënten van de typische bolwerk sensatie. bolwerk is een productiehuis voor circustheater en installaties met de publieke ruimte als belangrijkste presentatieplek. De disciplines waarrond vooral gewerkt wordt, zijn circuskunsten, muziek, dans, mode, installaties, theater en beeldend werk. De organisatie heeft daarvoor vijf ateliers die elk met zowel eigen als met collectieve bolwerkproducties bezig zijn. Er is een textielatelier, een muziekatelier, een beeldend atelier, een kookatelier en een speelatelier. Regelmatig worden de ateliers door andere actoren uit de sociale en culturele wereld gevraagd voor productionele samenwerking.

PRIMEUR-PRIMEUR-PRIMEUR-PRIMEUR-PRIMEUR-PRIMEURPRIMEUR-PRIMEUR

De Lay is de allereerste 100% puur ecologisch, biologisch en natuurlijk verantwoorde busmaatschappij ter wereld - die bovendien ook nog eens geen gebruik maakt van meststoffen, drijfgassen of kernafval! En u,  beste passagier, bent welkom! Het principe is simpel: vrouwen, kinderen en luie mensen mogen zitten. De rest volgt de instructies van het enthousiaste boordpersoneel van De Lay.

DSC_8411

DSC_8412

PRICE and McCOY uit Australië - www.priceandmccoy.com

Price and McCoy zijn een acrobatisch duo. Ze zijn geboren in Australië, maar leven nu beiden in Tarbes (Frankrijk) en hebben de dubbele nationaliteit. De acrobatische supersterren van “Downunder”, zijn door sommigen erkend als ‘s werelds beste komisch acrobatisch team. Zij zijn de enigen die internationaal nog de “Australian Knockabout” brengen: een vorm van fysische humor die doet herinneren aan de grote vaudeville-artiesten, maar dan aangepast aan het moderne publiek.

Samen hebben ze overal ter wereld opgetreden in de meest prestigieuze casino’s, cabarets en TVstudio’s, waaronder de Moulin Rouge (Parijs), The Westbury Theatre (New York), het Casino van Monte Carlo, het Flamingo Hilton (Nevada), het NGK Theatre (Osaka), Benidorm Palace (Spanje). Wereldwijd waren ze te zien in TV-shows en toerden op honderden cruise-schepen. Een hoogst originele show vol energie met de nadruk op hun vernieuwende komische acrobatie, waaronder acrobatische stunts met stoelen en een gedeelte met het publiek, waarbij Price and McCoy over drie toeschouwers tuimelen. Hun show gaat aan een hoog tempo en is zeer spectaculair: komische acrobatie met jaren ervaring, opgedaan over heel de wereld, waaronder de Moulin Rouge in Parijs en Kleines Fest in Hannover.

Hun hartverwarmende charme, gecombineerd met energieke acrobatie en humor wordt gesmaakt door alle leeftijden en alle nationaliteiten.

DSC_8413

DSC_8414

DSC_8415

DSC_8416

DSC_8417

DSC_8418

DSC_8419

De reacties van het publiek spreken voor zich.

DSC_8421

DSC_8422

DSC_8424

DSC_8425

DSC_8426

DSC_8427

DSC_8429

DSC_8430

Van op het hoofd ... in de koffer.

DSC_8432

DSC_8433

DSC_8434

Ook hier mocht het publiek meedoen.

DSC_8435

DSC_8437

DSC_8438

DSC_8439

Uri Weiss uit Hongarije - www.cirquenoproblem.com

Uri is een professionele circusartiest die sinds 1995 zelf zijn shows creëert en opvoert over de hele wereld. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn eigen theatrale stijl die een combinatie is tussen clownerie, absurde humor, acrobatie en jongleren.

Door deze vaardigheden kan hij op de proppen komen met talrijke shows zoals “Captain Zucchini” en “Cirque No Problem” die groot succes kenden op internationale circusfestivals en theatershows over heel de wereld.

Na het internationale succes van “Captain ZUCCHINI” en “CIRQUE NO PROBLEM” maakt Uri Weiss zijn eerste soloshow waarin hij een megalomane en zielige acrobaat speelt. Ondanks het gebrek aan talent en tact probeert hij de eerste en enige vliegende man in de geschiedenis te worden. Deze voorstelling is bedoeld als een overdreven persoonsverheerlijking waar comedy en goochelarij gecombineerd worden met acrobatie en halsbrekende trucs.
In “The Human God” pusht Uri zijn clownspersonage tot het uiterste. De diversiteit van gevaar, onnozelheid en poëtische filosofie komen samen in een gewaagde en unieke show.

DSC_8440

Opwarming van het publiek.

DSC_8442

DSC_8443

DSC_8444

DSC_8445

DSC_8446

DSC_8447

DSC_8448

DSC_8450

Poseren voor onze fotograaf.

DSC_8451

DSC_8452

DSC_8453

DSC_8454

DSC_8455

DSC_8456

DSC_8457

DSC_8458

Hoe kruip ik in een ballon !

DSC_8459

DSC_8460

DSC_8461

DSC_8462

Company O uit België - www.companyo.be

Company O wil met 'End of Oil' een straatvoorstelling brengen met een unieke crossover tussen acrobatie en dans. Een combinatie van ballet,  hedendaagse dans en contactdans. Een pas de deux uit het klassieke ballet en dance lifts uit de contactdans verbreken vrij gemakkelijk de grenzen met de portées uit de circusacrobatie en acrosport. Ook de hedendaagse dans op en rond de bestelwagen maken de grens met acrobatie flinterdun en moeilijk zichtbaar. Dans als uitgangspunt waar de grenzen tussen de verschillende dansstijlen onderling en acrobatie en straattheater helemaal niet meer duidelijk zijn.

Company O contacteerde Alasdair David Stewart (Motionhouse UK) en Jan Vermeersch (Cirq'ulation Locale BE) voor de regie en de choreografie van deze nieuwe openluchtvoorstelling. Alasdair en Jan hebben allebei veel ervaring met voorstellingen die straattheater combineren met hoogstaande techniek en leken voor Company O een sterk duo om deze show samen met de drie dansers te maken. Alasdair David Stewart behaalde een Master in the Arts aan de London school for Contemporary Dance, en Hadewijch Oplinus studeerde aan de danshogeschool van Lier voor ze tien jaar geleden haar eigen dansacademie startte.

Acrobatisch danstheater bovenop een bestelwagen. Drie dansers brengen een mix van theater en hedendaagse dans met veel danslifts en contactdans die alles dicht bij acrobatie brengen. De choreografieën op het dak van de bestelwagen en rond een vijf meter hoge paal maken de show zeer visueel en
spectaculair. Veel energie op scène, veel variatie tussen het acteren en de verschillende dansstijlen en het zeer visuele decor maken van deze show een leuke familievoorstelling.

Een bestelwagen achtergelaten in een stedelijke woestijn. Een wezen dat al lang niet meer in contact was met de beschaving gebruikt haar laatste olie als energiebron om water drinkbaar te maken. Een vrouw komt toe, ook op zoek naar olie om water te zuiveren. Het gevecht voor het laatste water begint. Een beetje later komt er een gekke man toe. Hij heeft hetzelfde nodig als de anderen maar ziet de mogelijkheid om energie te maken zonder gebruik van olie. Hij kan dat echter niet alleen... Een voorstelling over menselijke relaties en alternatieve energie

DSC_8463

DSC_8464

DSC_8465

Ze kropen onder, in, op, ... de bestelwagen.

DSC_8466

DSC_8467

DSC_8468

DSC_8469

DSC_8470

DSC_8471

DSC_8472

DSC_8473

DSC_8474

DSC_8475

DSC_8476

DSC_8477

DSC_8478

DSC_8479

DSC_8480

DSC_8482

DSC_8483

Bij de Wartburg kon je popcorn krijgen.

DSC_8484

DSC_8485

DSC_8486

Terug naar het Astridpark

DSC_8487

DSC_8488

DSC_8489

DSC_8490

Cie PakiPaya uit België - www.pakipaya.com

Adria Mascarell volgde een circusopleiding aan de circusschool “Rogelio Rivel” in Barcelona (Spanje) en specialiseerde zich in de Chinese mast aan het  “Centre des Arts du Cirque de Lomme” te Rijsel (Frankrijk). Toerde in 2006 met Cie. Malabar in de voorstelling “Aquarêve”.

Noemí Díaz deed stages acrobatie in “Circus Space” te Londen, volgde opleiding circuskunsten aan de circusschool “Rogelio Rivel” in Barcelona (Spanje) en specialiseerde in acrobatie in het “Centre des Arts du Cirque de Lomme” te Rijsel (Frankrijk).. Toerde in 2006 en 2007 met Cie. Cirque Désaccordées in de voorstelling “Après le Pluie”.

Samen verbeteren ze vanaf 2007 voortdurend hun techniek onder leiding van Yuri Sakalov, richten Cie. PakiPaya op (2008) en creëren de voorstellingen “Shake your ass” en “Shake your Body” in 2009. Hun nieuwste voorstelling “Shake, shake, shake” was klaar in 2010. Hij verschijnt, danst, verleidt, rookt, ... raakt zijn mast aan en danst er rond. Hij is Tony. Zij is er niet, verstopt zich... zij is schuchter... is mooi. Zij is Rita. Een bliksemslag, een explosie van passie... de tijd staat stil, de muziek verdwijnt en ... Tony en Rita ontmoeten elkaar, zij dansen “together”, houden van elkaar “forever”, zullen samen gaan “wherever”...
Rita als een vogel in de lucht, kauwgom-maniak. Tony de onverzadelijke verleider en verstokte roker.

Ze zijn gekomen om u te amuseren, zonder pretentie, om u mee te voeren naar hun uitbundige wereld, overlopend van oprechtheid en charmante passie. Een terugkeer naar de Discowereld van de jaren 70.  Beide artiesten zoeken om de technieken van luchtacrobatie aan het kader en aan de chinese mast met elkaar te combineren in een unieke en originele vorm. Een constant onderzoek van de humor, de uitdagingen en de interactie met het publiek karakteriseert deze fusie tussen circus en theater.

DSC_8491

DSC_8492

DSC_8493

DSC_8494

Ze had schrik om mee te doen, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.

DSC_8495

DSC_8497

DSC_8498

DSC_8499

DSC_8500

DSC_8501

DSC_8502

DSC_8503

DSC_8504

DSC_8505

DSC_8508

DSC_8510

DSC_8511

DSC_8512

DSC_8513

DSC_8514

DSC_8515

Ze vlogen door de lucht !

DSC_8516

DSC_8517

DSC_8519

DSC_8520

Proficiat met de mooie show !

DSC_8521

DSC_8522

DSC_8523

DSC_8524

DSC_8525

DSC_8526

DSC_8527

Verdiend applaus van iedereen.

DSC_8528

DSC_8529

DSC_8530

DSC_8531

tonneCtion uit Duitsland - www.tonnection.de

Het duo werd in 2005 opgericht door Christine Thevissen en Clara Groeger onder de naaam “Hohes C”. Terwijl ze nog in de circusschool zaten werden de twee multidisciplinaire artiesten verliefd op een grote blauwe ton, maakten er een show mee en kenden groot succes op verschillende festivals. Het duo nam deel aan de “PinokkioPrijs” op het Mime festival in Aarschot (2005) en won er de prijs van het publiek.

Daarna gingen beide artiesten elk hun eigen weg en verkenden nieuwe wegen waarbij ze hun acrobatische en artiestieke taal verrijkten. In 2011 kwamen Christine, Clara en de ton opnieuw samen onder de naam “tonneCtion”. Fier stellen ze hun nieuwe show voor: “tonnAction”.

Over twee figuren die vechten voor en spelen rond, onder, in en op een blauwe ton. Hun achtergrond in de circuskunsten, dans en fysiek theater laten hen toe om een zeer specifieke lichaamstaal te creëren. Ze verrassen het publiek met bevallige en gekke, plezante choreografieën die soms ook tot nadenken stemmen.

DSC_8532

DSC_8533

DSC_8534

DSC_8535

DSC_8536

DSC_8537

DSC_8538

DSC_8539

DSC_8540

DSC_8541

DSC_8542

DSC_8543

DSC_8544

DSC_8545

Tot zover het eerste deel van het verslag.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be.
>