terug
next
Westhoekagenda

Elisabeth Hanssens, 101 lentes jong

A A A
20 maart 2017 - Geluwe
Elisabeth werd geboren in het oorlogsjaar 1916 in een warm nest. Het gezin woonde in Geluwe. Haar vader was een hardwerkende en lieve man, moeder was iets strenger. Ze hadden een café en een ijzerwinkel.

Elisabeth mocht tot haar 16 jaar naar school, daarna moest ze gaan werken in een weverij in Halluin (Fr.). Daar deed Elisabeth de pikkerage, dat was stof herstellen waar foutjes in waren. Elisabeth moest de gaatjes stoppen. Het was een atelier die de kloosterzusters hadden gezet. Haar chef was een niet gehuwde jonge katholieke vrouw die Renilde heette. Ze moesten ’s morgens en in de namiddag ‘een paternoster’ lezen. Het was goed werk, Elisabeth heeft daar altijd graag gewerkt.

Verliefd

Op 16-jarige leeftijd werd Elisabeth verliefd op een 18-jarige muzikant uit Geluwe, Marcel Roggeman. Ze gingen niet veel uit, maar bleven thuis aan het raam zitten, waar er toen werd verteld. Elke week was er op donderdag ‘jour d’amour’, tussenin zagen ze elkaar niet. Na 6 jaar verkering is het koppel in de zomer van 1938 in Geluwe gehuwd. Elisabeth droeg een mooi lang zwart kleed met kant en broderie. Ze vestigden zich in de Menenstraat in Geluwe.

Er kwamen geen kinderen, “dat was zo en er werd daar in die tijd maar weinig over gepraat”, aldus Elisabeth. Elisabeth zorgde wel geregeld voor de kinderen van haar zussen.

KAV

Elisabeth was bestuurslid van de KAV. Met 6 andere bestuursleden en de voorzitster wijlen Elisabeth Flament, waren er maandelijkse bijeenkomsten om de activiteiten te bespreken en voor te bereiden. Elisabeth was ook gemeenteraadslid. 2 termijnen was Elisabeth verkozen. Elisabeth moest hiervoor heel wat vergaderingen bijwonen, haar echtgenoot Marcel had dat niet graag maar dat hoorde erbij.

Zwembad

Er werd hard gewerkt op de gemeenteraad van Geluwe om een zwembad te bouwen in de gemeente en het lukte. Er werden eerst heel wat andere zwembaden in de regio bezocht om ideeën op te doen. Het budget was toen 7.000.000 BF.

Elisabeth werd heel jong weduwe, haar echtgenoot Marcel overleed op 59-jarige leeftijd. Nadien is Elisabeth nooit meer verliefd of verloofd geweest, hoewel de mannen zich spontaan kwamen aanmelden. Niemand kon haar Marcel vervangen. Elisabeth was een zelfstandige vrouw die haar leven voortzette. Ze had ook een hondje Bobby waar ze heel veel van hield. Bobby mocht overal mee, in de wagen of te voet naar Menen. Hij was haar oogappel. Helaas bij de verhuis naar Ten Gaver, zo’n 23 jaar geleden, moest Elisabeth afscheid nemen van Bobby. In 2011, op 95-jarige leeftijd verhuisde Elisabeth naar het rusthuis Ter Beke. Elisabeth is nog steeds een schat van een vrouw waar iedereen welkom is met een lach en een vriendelijk woordje.

We wensen Elisabeth nog vele gezonde jaren.Pagina aangemaakt door Filip Van Loo.
>